Ответ на сообщение Engy от 10 мар 2011, 16:10ЦИТАТА ( Engy )
А разве можно в пост?
русские батюшки могут быть против, слышала про такое
но во всех православных странах морепродукты в пост едят. греки даже первый день поста отмечают хлебом с морепродуктами - кальмарами, осьминогами, мидиями, креветками. и в Типиконе, который описывает монастырский устав по поводу Великого поста, про запрещение морепродуктов ничего нет - у них же в средиземноморье это основная еда. так что каждый, конечно, сам решает (как и каждый батюшка сам решает, что требовать от паствы), но - не запрещено канонами
да, и креветки у нас тут можно недорого брать, так что это не роскошь совсем...
»
Дописано позжеОтвет на сообщение Lencha от 10 мар 2011, 14:56ЦИТАТА ( Lencha )
а еще икра кабачковая
ох, люблю! сами делаете? а как?
»
Дописано позжекстати, вот греческое меню на первый день поста (и последующие тоже). извините, что по-английски.
Here's a suggested menu:
- Lagana: A lightly leavened bread eaten only on Clean Monday.
- Taramosalata: Fish Roe Dip. Tarama (cod or carp roe) is sometimes called "the common man's caviar." Combined with olive oil and bread, it makes one of the tastiest and most famous of all Greek dips.
- Maroulosalata: Cos (Romaine) Lettuce Salad. Fresh, crisp greens with a light vinegar and oil dressing.
- Yigandes Plaki: Baked Bean Casserole. Yigandes are similar to giant dried lima beans, and this oven-to-table casserole combines them with tomatoes, onions, herbs, and spices to create a fabulous dish.
- Htapothi sti Skhara: Grilled Octopus. Octopus grilled over an open flame is a classic Greek meze to serve with ouzo and wine, and a favourite on Clean Monday. (For the less adventurous, fried calamari is a delicious alternative.)
- Garides: Greek-Style Boiled Shrimp. Boiled shrimp with a delicious oil and lemon sauce.
- Halvas: Semolina Pudding. Halvas can be made in many different ways, and this version is made with honey, nuts, raisins, and the tastes of cinnamon and cloves, for a wonderful dessert.
Complete the table with Greek olives and fresh fruit.